2009-12-09 12:47:43• hírek • Ferenczi Noémi

Névváltoztatási bonyodalmak

Az idei év során több mint harmincan kérték vezeték- illetve keresztnevük hivatalos megváltoztatását a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatalnál. Több érdekes esetről számolt be Torja Ionel, igazgató.

Az idei év során a legtöbben helyesírási okokra hivatkozva kérték nevük megváltoztatását a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatalnál. Ezekben az esetekben nem túl bonyolult a névváltoztatás, ugyanis a hivatalhoz leadott kérvény mellett elegendő a polgármester jóváhagyása.

Egyéb esetekben viszont, a Szatmár Megyei Lakosságnyilvántartó Iroda beleegyezését kell kérni. Az egyik esetben például egy személy kilenc gépelt oldalon át fejtette ki, hogy miért kéri vezeték- és keresztnevének megváltoztatását, a hivatal munkatársait mégsem győzte meg a névváltoztatás szükségességéről.

Egy Pinczés nevű állampolgár szintén kérte a névváltoztatást, mivel szerinte ez nevetségessé teszi őt, azonban előrehaladott kora miatt, elutasították a kérelmét, mondván, ha eddig nem zavarta, akkor ez után is élhet ezzel a névvel.

Egy hölgy a lánykori nevét szerette volna felvenni, mivel a közösségben mindenki ezen a néven ismeri. Az elbíráló bizottság ebben az esetben viszont beleegyezett a névváltoztatásba.

Bizonyos esetekben olyan nők kérik a nevük megváltoztatását akik házasságuk idején szültek egy gyereket, a válásuk után pedig a gyermek megtartotta az apja nevét. Ilyenkor általában vagy azt kérik hogy a gyerek felvegye az anya vezetéknevét vagy fordítva.

Nagyon érdekes eset volt, amikor egy asszony azt kérte, hogy iktassanak be még egy keresztnevet gyermekének, mivel születésekor elfelejtette beíratni azt a keresztnevet amit az édesapa szeretett volna, emiatt az apa pszichés kezelés alá került.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: